Agenda:

Grote club:
7 Mei Beauty care presentatie
4 juni fietstocht


Tuinclub:
16 april bezoek de Nollestee
21 mei Wandeling Dijkwater
25 juni fietsen langs tuinen van leden
 

Museumclub:
19,20 en 21 april 3-daags reisje Limburg
31 mei Singer musem

Elke week:

Dinsdagmorgen Poppengoet en/of Klederdracht

Woensdagmorgen wandelen met de "De Stokkies"

 


Verslag van activiteiten:

Op dinsdag 9 april was het tijd voor onze lente lunch. Het weer deed meer denken aan het najaar, maar dat mocht de pret niet drukken. Bijna 60 dames hadden zich aangemeld om gezellig samen te genieten van de lunch bij de Molenberg. 
Na de soep werden de broodjes op de bakkerskar gepresenteerd. Wat waren ze prachtig opgemaakt en bovendien smaakte ze ook nog heel goed. 
Daarnaast werden er ook nog broodjes kroket gepresenteerd. 
De dames genoten van het eten, de drankjes en de vele gesprekken. En natuurlijk de gastvrijheid van het personeel.


Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 5 maart was het tijd om jubilarissen in het zonnetje te zetten.
Gre is 25 jaar lid en Gerda maar liefst 55 jaar. 
Gre is nu actief in het bestuur en Gerda is betrokken geweest bij de oprichting van de Vrouwen van Schouwen. Zo vertelde zij aan de zaal.
Naast de jubilarissen was er ook een afscheid. Fred die jaren de rol van administrateur vervult heeft, heeft het stokje overgedragen aan Klazien. Ook hij werd in het zonnetje gezet.


Verslag Museumuitje 1 maart 2024 naar de Kunsthal te Rotterdam

De Kunsthal, dat met recht een eyecatcher van de havenstad genoemd mag worden, organiseerde de verrassende tentoonstelling: “In Search of Humanity” van een van de meest toonaangevende kunstenaars van dit moment: Ai WeiWei.

De expositie bood een indrukwekkend overzicht van de ruim vier decennia durende carrière van Ai WeiWei met 120 werken van de kunstenaar.

Deze kunstwerken tonen zijn zoektocht naar menselijkheid en een betere wereld, de roep om vrijheid! De kunstenaar vindt dat we allen verantwoordelijk zijn om actie te ondernemen bij bedreiging van vrijheid van meningsuiting en mensenrechten.

Ai Wei Wei zat 81 dagen gevangen in een klein cel in 2011, omdat hij kritiek had op de Communistische partij. Hij maakte van die ervaring een kunstwerk, bestaande uit zes ijzeren diorama’s, waar je van boven af en opzij, in de nagebouwde cel kon kijken en zien hoe dicht 2 bewakers 24 uur op zijn lip zaten.

Dit was wel een van de meest indrukwekkende objecten die we gezien hebben, hoewel wij ook onder de indruk waren van het gigantische, in lego uitgevoerde object, waar hij de positie inneemt van de 2-jarige drenkeling (Alan Kurdi), symbool van de vluchtelingencrisis, die overigens nog steeds actueel is.

Met het hoofd vol indringende beelden keerden we, dit keer voor de files uit, weer naar huis.

 


Op 24 februari heeft Mirelle Nunes, van “Kunst uit Zeist”, een lezing gegeven over de CoBra-beweging.

Na de 2de wereldoorlog wilden aankomende kunstenaars als Karel Appel, Corneille en consorten zich bevrijden van een theoretisch keurslijf en de tradities van weleer. Ze zochten naar vrijheid en spontaniteit. Als voorbeeld zagen ze die in kindertekeningen, volkskunst en maskers uit Afrika.

Mirelle liet ons door middel van voorbeelden verrassende combinaties ontdekken. Door verschillende kunstwerken van Appel, van Gogh, Miro, Alechinsky, Pollock, van der Gaag en Munch naast elkaar te plaatsen, konden we de nieuwe dwarsverbanden op een aanschouwelijke manier ervaren.

Duidelijk werd dat de Cobra-beweging nog steeds een inspiratiebron is voor hedendaagse kunst.

Iedereen heeft met heel veel belangstelling de lezing gevolgd en na afloop werden nog wat vragen beantwoord. 


Verslag Kunst Schouw “De Schouwse Joffers” dinsdag 21 november ’23.

 

Vanaf 9.00 uur kwamen de deelneemsters binnen druppelen met al hun spullen en via een praktisch systeem van namen en nummers kon iedere deelnemer snel zijn plek vinden en voor 12.00 uur stond alles (lees: schilderkunst, beeldhouwwerken, textiele vormgeving, poppengoed en keramiek) naar ieders tevredenheid.

De Kunst Schouw werd door de oprichtster van de Museumclub Ank van Kesteren officieel door middel van het doorknippen van een lint geopend en daarna stroomde de verzamelde dames en aanhang de tentoonstellingszaal binnen onder het slaken van kreten als ‘Woh!!! ‘ en ‘Prachtig!!’, terwijl Willie den Hollander het Schouwse volkslied op de piano ten gehore bracht.

De zaal was zo ingericht dat iedere bezoeker genoeg ruimte had om alles goed te bekijken, ook de koffiehoek, waar met een gratis consumptie koffie en thee werd geschonken, werd drukbezocht en voor wie van wat hartigs hield was er warme pompoensoep!

Een overweldigend succes, met wel honderd bezoekers, mag deze Kunst-Schouw wel genoemd worden en dat smaakt naar meer!!!   


Dinsdag 12 december was de kerstviering. 
In de ochtend waren de vrijwilligers al druk aan de slag om de zaal aan te kleden en de tafels mooi te maken.  De koffie en thee werd aan de tafels ingeschonken.  Er stond weer wat lekkers van inde Soete suikerbol op tafel.

Na een welkom was het podium voor een groep vrijwilligers voor een Middeleeuws kerstspel in het oudhollands.
Vrijdag 15 december treden ze op in de St Nicolaaskerk in Brouwershaven. Nu een soort generale repetitie bij ons.
Willie den Hollander zorgde voor de muzikale begeleiding en zang.  Ank de Vries speelde de waard.

 

Na het spel was het tijd voor een drankje en snacks. En iedereen was gezellig in gesprek met elkaar. 


Op dinsdagmorgen 28 november konden de Stokkies eindelijk weer eens het
Sinterklaasspel spelen. Iedereen bracht 2 cadeautjes mee. Sommigen gingen met 5 cadeaus naar huis, anderen met met maar één. Vooral de knuffel Piet en de fles met vogelvoeder wilde iedereen wel hebben!


Op dinsdagmiddag 7 november was er een spelletjesmiddag in de Schutse.
Er waren diverse bekende en minder bekende spelletjes beschikbaar. Je kon kiezen uit alle spellen die op tafel lagen en spelers erbij zoeken.
Er werd volop gespeeld.  Fanatiek en minder fanatiek.
Volgens de regels en met eigen regels.
Je kon ook toekijken en gezellig een kopje koffie op thee nemen met de lekkere Speculaas waar Peter voor had gezorgd.


Museumreisje van vrijdag 13 oktober 2023

Ons museumbezoek ging deze keer richting Antwerpen, maar eerst hebben we koffiegedronken met een heerlijk gebakje in restaurant Familyland in Hoogerheide.

In Antwerpen hebben wij het KMSKA bezocht. Het Koninklijke Museum voor Schone Kunsten Antwerpen is na 11 jaar renovatie eindelijk weer geopend voor publiek.

De patio’s van het neoclassicistische gebouw zijn volgebouwd met een moderne tentoonstellingsvleugel. Deze “inbreiding” biedt ruimte aan de collectie moderne kunst.

Dieprode muren voor de oude meesters en spierwitte zalen voor de moderne kunst.

Het vernieuwde museum toont vijf eeuwen Vlaamse kunst. Verrassende schilderijencombinaties van middeleeuwse schilders naast hedendaagse kunstenaars lieten je nieuwe verbanden zien. Ook hebben we met bewondering genoten van de expo “Voor GiGi” in het prentenkabinet.

  Na de lunchpauze heeft onze chauffeur ons naar het Arboretum in Kalmthout gereden.  Een tweetal gidsen heeft onze kennis van de soms heel oude indrukwekkende bomen en nog steeds bloeiende struiken en planten verhelderd.

Ook de winkel met allemaal lekkere gezonde spullen was na de wandeling in trek, maar uiteindelijk werden we vriendelijk verzocht weer plaats te nemen in de bus richting Burgh Haamstede.           


Na het succes van vorig jaar, werd ook dit jaar weer samen met 't Wienkeltje een modeshow gehouden op 3 oktober.
Dit jaar waren er ook handgemaakte sierraden van 't Viengeroetje te zien. 

Het was een drukte van belang in dorpshuis De Schutse in Burgh-Haamstede. Daar werd namelijk een modeshow georganiseerd. De Vereniging Vrouwen van Schouwen en Gerdien van 't Wienkeltje (modezaak in Haamstede) hadden de handen ineengeslagen. Het resultaat was een drukbezochte middag met wel 150 vrouwen, zowel leden als niet-leden van onze vereniging. 

Zes mannequins showden ons prachtige, draagbare en betaalbare kleding van de merken Enjoy, Brandtex en Signature. Alles in mooie kleurcombinaties, van paars tot fuchsia, van kobaltblauw tot mooi groen. Het was weer een feest voor het oog en de dames gingen met een hoofd vol indrukken voor de komende herfst/wintermode weer naar huis. Bij het verlaten van de zaal kregen alle aanwezigen nog een kortingsbon voor aankopen bij 't Wienkeltje. 

Het was weer een geslaagde middag.

 


12 september was de boekpresentatie "De ziel van Catharina".
Harry Smit en zijn dochter Judith verzorgde de presentatie. Harry is de echtgenoot van een van onze vrouwen.
De basis voor het boek zijn de notities van zijn moeder over haar leven in oorlogstijd. Deze hebben ze verweven met de ervaringen en zoektocht naar het Joodse gevoel in de huidige familie. Zijn broer Luuc is voorzanger in de synagoge van Middelburg.
Samen met Judith is Harry naar Jeruzalem geweest als afsluiting van hun boek. 
Judith kon hier vol passie over vertellen wat dit met haar gedaan heeft. 
Toeval bestaat niet. Op de terugweg zaten ze naast  rabbijn Awraham Soetendorp. Hij heeft het eerste exemplaar van het boek in ontvangst genomen.
Het boek is ook beschikbaar in de bibliotheek.


Dat de zomer alweer voorbij zou zijn, daar was op de 8ste September niet veel van te merken, 30° zou het worden! Gelukkig is de “airco” algemeen goed geworden, dus vertrokken we in een heerlijk gekoelde bus richting onze eerste stop voor de koffie met gebak in La PLace te Leiderdorp.  Om daarna door te rijden naar Amstelveen. Zonder fileproblemen kwamen we mooi op tijd bij het Cobra Museum Daar bezochten wij drie tentoonstellingen: “Grenzeloos & Vrij” van Appel tot Basquiat, “De Andere Picasso” en “Alle Kinderen Kunstenaar” met Jeroen Krabbe.

In de middag zijn we voor de eerste keer, naar mijn weten, een bezoek gaan brengen aan het Museum Jan. Wij hebben met verbazing gekeken naar de soms kolossale geblazen glazen schalen en vazen en andere objecten uit de vaste collectie. Daarnaast konden we genieten van de glaskunst van hedendaagse kunstenaars als Nienke Sikkema en Josja Caecilia Schepman en hun leermeester Bernard Heesen.  

Ook de tentoonstelling “Schilderen met de lens” van Marie-Jeanne Van Hövell tot Westerflier viel erg in de smaak bij de dames.

Om half vier vertrok de bus uit Amstelveen via een ritje door het Amsterdamse bos richting Burgh Haamstede. Zo filevrij de heen reis was, zo een ellende hadden we op de terugweg, maar we kwamen toch nog op een redelijke tijd bij de brandweerkazerne in Haamstede aan.               


Stokkies/Cleijn Poppegoet

Woensdag 5 juli was het startpunt van de Stokkies Nieuw-Haamstede, maar toen trok storm Poly over Nederland; de wandeling ging niet door.

 

Woensdag 2 augustus was het startpunt weer in Nieuw-Haamstede. Maar na een nacht met heel veel regen en storm was het twijfelachtig of de wandeling wel door zou gaan.

Om half tien brak de zon door en waren er 6 vrouwen die het aandurfden te gaan wandelen. Na een heerlijke wandeling waren de dames van harte welkom bij Hanny Galesloot voor koffie met wat lekkers.

 

Bij de eerste stap over de drempel vielen ze van de ene verbazing in de andere; er was zoveel te zien. Kasten vol met interieurtjes, paspoppen met klederdrachten, winkeltjes op schaal.......dit heeft niets met "tuttige" poppenhuizen te maken dus ook de dames met enige scepsis waren om en gaan nog eens bij Hanny langs om alles nogmaals op het gemak te bekijken. En te luisteren naar Hanny die er heel boeiend over kan vertellen en een schat aan kennis heeft.

Afspraak regelen kan via Carla


Op 26 juli maakten de Stokkies een rondwandeling in Brouwershaven. Helaas konden we niet binnen in het oude stadhuis kijken. Dat kon wel in de Sint Nicolaaskerk. Er waren drie tentoonstellingen te zien. Via een ingenieuze brug staken we het havenkanaal over. Na afloop dronken we koffie bij de Schelphoek. (De terrassen in Brouwershaven waren nog gesloten).


9 juni. Eindelijk Zomer! Daar stonden wij, zonder jas of paraplu, op de bus te wachten. Onze chauffeur Cor had dit keer eerst de dames uit Zierikzee opgepikt en na het gebruikelijke inchecken vertrokken wij richting Den Briel voor de koffie met…appeltaart. Dit keer in ’t Klokhuys met een geweldige Landwinkel. De tijd was onverbiddelijk, dus op naar Schiedam waar het Stedelijk Museum ons reisdoel was.  www.stedelijkmuseumschiedam.nl.                                                                                  Het Stedelijk Museum Schiedam is gehuisvest in het voormalige Sint Jacobs Gasthuis, de eigentijdse kunst vormt een mooi contrast met het neoclassicistische gebouw uit eind 18e eeuw.  De bus had geen toegang tot de oude binnenstad, een kleine tippel dus om bij het museum te komen. De tentoonstellingen aldaar waren: Femmy Otten (1981): “We Once Were One”, Anton Rooskens (1906—1976): “Reizen van Rooskens” en Frieda Hunziker (1908—1966): “Een vlucht naar Curaçao” Na de vrije lunch, er waren genoeg eettentjes te vinden in de omgeving, vertrokken we richting Den Haag-Scheveningen naar Museum Beelden aan Zee.  www.beeldenaanzee.nl Daar bezochten wij de tentoonstelling “Vorm en Materiaal” over het werk van de beroemde Engelse beeldhouwer Henry Moore (1898—1986).  Teruglopende naar de bus om huiswaarts te keren, bleek de buiten temperatuur al aardig richting de 30° was opgelopen. Gelukkig zaten we in een heerlijk gekoelde bus en reden we met te verwaarlozen verkeersoponthoud naar Burgh Haamstede en Zierikzee.


Dinsdagavond 20 juni zouden we langs de tuinen van leden gaan fietsen. Maar het was noodweer. Maryanne is druk bezig geweest om iedereen te benaderen om het te verplaatsen naar de woensdagavond. De meeste vrouwen konden en gelukkig was het lekker weer. 

Verzamelen bij de brandweer en op de fiets en sommige in auto's naar de 1e tuin op de meeldijk.  Wat een prachtige tuin stond ons daar te wachten. Wij werden uitgebreid rond geleid om al het moois te zien. De strobalen lagen al klaar om van de koffie en eigengebakken taart te genieten. 
Na de koffie verder met de rondleiding, om daarna weer te rijden naar het oude postkantoor. Daar mochten we een kijkje nemen in de residentie van de kippen, waar een kip aan het broeden is. Nog enkele dagen en dan moeten er kuikens zijn. Een rondje tuin en een lekker ijsje en op naar Maryanne. Zij ging ons laten zien hoe wij langer kunnen genieten van bloeiende planten door ze af te knippen. Veel dames konden niet geloven dat ze dat deed. Maar de snoeischaar ging er toch echt in. Over 4 tot 6 weken komen de afgeknipte planten in bloei.  
Dit knippen doe je voor of rond de langste dag. 
Na een lekker drankje en een hapje ging iedereen voldaan naar huis.


Verslag 3-daags reisje met de museumclub 2023, voor de website.

12 mei. Kwart over zeven, regen! Snel ingecheckt in de bus, gelukkig was iedereen op tijd, doorgereden naar Zierikzee waar nog een paar dames in de regen op ons stonden te wachten. De eerste stop was traditioneel voor de koffie met gebak dit keer in Tiel. Gelukkig was het opgehouden met regenen en de zon heeft alle buien verjaagd voor de rest van ons reisje. Ons eerste reisdoel is het vernieuwde Museum Arnhem. www.museumarnhem.nl                                                                                       Wij zagen daar de volgende tentoonstellingen:                                                                  “How Dare You Make Me Feel This Way”. Foto’ s en installaties hadden de lhbtiq+ gemeenschap als onderwerp,                                                                                                     “Het Lam Gods” van Merel Jansen, geïnspireerd op het Lam Gods van de broeders van Eyck,                                                                                                                                             d “Kunst voor het Volk”, schetst werken met een Socialistisch gedachtegoed van de Duitse kunstschilder en tekenaar Hans Baluschek en van zijn jeugdige leerling Carel Willink. Willink was een leerling van Baluscheks Internationale Kunstschool in Berlijn.                                                                                                                                          Na de vrije lunch reden we door naar Zwolle voor een bezoek aan Museum de Fundatie Daar werd de tentoonstelling “Brave New World” door ons bezocht.  Wij bekeken 16 schilderijen van evenzoveel schilders van de 21steEeuw. www.museumdefundatie.nl       Vanaf Zwolle was het nog een aardig eindje reizen naar ons hotel in Exloo Drenthe. 

13 mei. De volgende dag was het Gronings Museum ons doel.  Daar hebben we de prachtige expositie van de jubilerende Porzellan Manufafaktur Nymphenburg uit Munchen bewonderd. Anderen bekeken LP hoezen ontworpen door de Londense ontwerpstudio Hipgnosis: “The Art Of Hipgnosis”, of zagen de tentoonstelling “Uit de kunst geraakte vrouwen” en de eigen collectie van b.v. kunstenaars verenigt in de “De Ploeg” had ook veel belangstelling. www.groningsmuseum.nl

Als grote verrassing was de aankondiging in de bus dat we gingen lunchen in de “Notoarestoen” ofwel het Arboretum te Eenrum. www.arboretumeentum.nl

Daar hebben we gesmuld van heerlijke groentesoep en een belegd broodje en andere lekkernijen. We genoten van de prachtig bloeiende rododendrons en het kikkerconcert in de vijver. Terwijl verschillende muzikanten The Blues melodie tot ons brachten, leek het wat weg te hebben van het Oeral festival.                                                                              Met bijna heimwee stapten wij weer in de bus op weg, door het Groningse land, naar kunstenaar en fijnschilder Henk Helmantel. Hij stond ons al op te wachten in zijn tuin in Westeremden, waar hij ons uit de doeken deed hoe hij op een zeer realistische wijze zijn gekozen onderwerpen benaderd. Door de onderwerpen met zoveel aandacht te schilderen, tilt hij ze boven het alledaagse uit. www.helmantel.nl

14 mei. De laatste dag alweer. Nadat we de jarige onder ons luidkeels een Happy Birthday hadden toegewenst, vertrokken wij naar onze laatste bestemming, het pas spiksplinternieuw gerenoveerde Paleis Het Loo in Apeldoorn. Na vijf jaar verbouwen en vernieuwen is de ondergrondse uitbreiding van 5000 m² toegevoegd aan het paleis uit


Dinsdagmorgen 6 juni bezocht de tuinclub 't Hof de Dierik. Wij werden gastvrij ontvangen met koffie, thee en eigen gebak. Deze tuin was dit jaar voor het eerst open en we hoorden dat dit ook de laatste jaar was. Het was teveel inspanning voor de oudere vrouw. Deze tuin met huis uit de Amsterdamse school was geheel in stijl. 
Leuk was dat wij ook het andere gedeelte mochten bezoeken met de kippen en moestuin.


Op 30 mei was onze jaarlijkse fietstocht, waarvoor 20 vrouwen zich hadden aangemeld. We fietsten met 18 e-bikes en 2 gewone fietsen. Toen we vertrokken was het bewolkt en het waaide stevig. Het voelde aan als windkracht 6 maar volgens buienradar was het windkracht 4. Vooral in de route naar de Brouwersdam voelden we de tegenwind goed in het open landschap. Omdat de wind in het verlengde van de Brouwersdam waaide, was het zoeken naar de route met de minste tegenwind.

Via Noordwelle en Ellemeet fietsten we langs de Brouwersdam naar strandtent Brouw voor een pauze. Op het terras konden we uit de wind en in de zon uitrusten onder het genot van een kopje koffie of thee met wat lekkers. Daarna fietsten we met de wind in de rug op de Brouwersdam via de Laone naar Renesse.  Omdat het toen zo goed was bevallen, gingen we net als vorig jaar naar eetcafé Simpel om te lunchen. Opvallend was dat voor bijna de helft van de vrouwen het broodje geitenkaas favoriet was en dat er ook vaak werd gekozen voor een broodje tonijnsalade. Na een gezellig samenzijn en een heerlijke lunch sloten we de fietstocht af.


Op 31 mei gingen de stokkies weer wandelen door de mooie Zeeperduinen.
Het was er weer prachtig. Bij het meertje was het tijd voor een mooie groepsfoto.
Op de achtergrond zie je gele lisdodde.
Daarna op naar de koffie.


23 mei was de Klanktuin in Aagtekerke aan de beurt om te bezoeken. Deze tuin stond vorig jaar al in planning, maar vanwege de warme zomer en de staat van de tuin, wilde de eigenaar geen groepen ontvangen.
Bij aankomst stond de koffie en eigengebakken lekkers klaar voor ons. Het was weer een genot om rond te lopen en te genieten van de mooie doorkijkjes. 
De eigenaar vertelde met liefde over zijn tuin en hoe het allemaal ontstaan is.
Aan het einde van de ochtend liepen veel vrouwen met een gekocht plantje in de hand naar de auto.
6 juni is het volgende tuinbezoek


In januari is er een start gemaakt met de filmclub "Samen naar FiZi".

Het begon meteen al goed met de film De Acht Bergen, naar het boek van Paolo Cognetti. Zeven van onze leden hebben deze film gezien en ervan genoten. 

De maanden erna was het filmaanbod wat minder interessant, hoewel er toch nog een aantal leden de films A Man Called Otto (met Tom Hanks) en Ome Cor hebben gezien.

De film The Quiet Girl is ook een aanrader; mooi verhaal, mooie opnames, ontroerend. Deze film wordt op 28 mei en op 26 juni nogmaals vertoond.


Op 4 april was er een gezellige paasbijeenkomst in de Schutse. Er waren rond de 70 dames gekomen om elkaar weer te zien en bij te praten onder het genot van een hapje en een drankje. Gre had weer een prachtig bloemstuk gemaakt. En zij had thuis ook al in de keuken gestaan om gevulde eieren te maken.
Bijzonder was, dat de nabestaanden van de overleden zus van Janny  vele aquarellen wilde aanbieden voor een bijdrage aan het goede doel van de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker. Het was druk bij het podium en vele vrouwen gingen naar huis met een prachtige bloemen aquarel. 
Klein Poppegoet had een speciale paaltafel gemaakt, die volop in de belangstelling stond.
Ria bracht de vrolijke noot met een mooi verhaal over het verdwenen lied van de sneeuwgors.


Op 21 maart ging de tuinclub richting Kloetinge voor een bezoek aan de buitenplaats Kloetinge. Maar eerst werd er van de koffie met gebak genoten in het Geerteshuis. Er was veel animo voor het bezoek, maar liefst 26 dames gingen richting Kloetinge. 
De buitenplaats Kloetinge bestond in de late 18e eeuw uit een huis en een koetshuis. Het koetshuis staat er nog maar het huis is afgebroken en in de jaren 20 gebouwd. Ook de koetsierswoning en de pastorie behoren tot de buitenplaats. In de pastorie is de natuurkundige Chr.H.D. Buys Ballot geboren, die in 1857 aantoonde dat de rotatie van de aarde invloed had op de windrichting en hierdoor internationale bekendheid kreeg.
De eigenaresse wist ons veel van de historie van de ambachtsheren en de uitbreidingen van het landgoed te vertellen. De tuin is ook bekend om zijn sneeuwklokjes, maar deze waren helaas al uitgebloeid. Toch was er veel te zien. Prachtige bij zondere bomen. Iedereen was onder de indruk van de magnolia Kobus.
Die prachtig was door de blauwe lucht.  
Willy heeft aangegeven dat wij later in het seizoen nog een keer terugkomen op het landgoed.


Museumreisje 10 maart 2023 naar Leiden en Delft.

Meestal hebben we over het weer op onze reisjes niet te klagen, maar deze keer waren de weergoden ons niet gunstig gezind. We reden met behoorlijk oponthoud richting Leiderdorp, waar de koffie met gebak bij restaurant “La Place” op ons wachtte en kwamen toch nog redelijk op tijd in Leiden, waar wij in het Rijksmuseum van Oudheden de tentoonstelling BYBLOS hebben bezocht.

Byblos was ’s werelds oudste havenstad in Libanon en heeft een grote rol gespeeld in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten, o.a. door de handel in cederhout. Het Museum heeft voor deze tentoonstelling het mooiste uit Byblos bijeengebracht. (www.rmo.nl) 

Na de vrije lunchpauze reden we terug richting Delft, waar we in het Museum Prinsenhof de tentoonstelling ‘Het Delft van Vermeer’ bezochten. In de 17 de eeuw was Delft een broedplaats van talent, een plek waar belangrijke innovaties plaats vonden. Hier groeide Johannes Vermeer (1632—1675) uit tot een schilder van wereldformaat. Topstukken van Delftse tijdgenoten worden getoond: schilderijen, Delfts aardewerk, tapijten, archivalia en egodocumenten. www.prinsenhof-delft.nl

In de bus terug naar het Zeeuwse hebben we genoten van de prachtige wolkenluchten, waar de zon af en toe kiekeboe speelde tussen sneeuwbuien en zware windvlagen. Onze onverstoorbare chauffeur bracht ons keurig op tijd terug naar de brandweerkazerne in Burgh Haamstede.   


Tijdens de goed bezochte Algemene Ledenvergadering waren er 2 jubilarissen. Jo van Zuilen was 45 jaar lid en Bep Kruit 25 jaar. Zij ontvingen een bloemetje en een kaart als herinnering aan dit jarenlange lidmaatschap.

Ada Hogenstein en Gerdien van der Werf hebben zich jarenlang ingezet voor het Lief en Leed van de vereniging. Zij gaan daar nu mee stoppen Cocky Vroom gaat het stokje overnemen. 
Ada en Gerdien ontvingen een warm applaus en een presentje voor hun jarenlange inzet voor de jarige en zieke leden.

Aansluitend aan de vergadering was er een optreden van de volksdansgroep Amercitia, waar ook een aantal vrouwen lid van zijn.
Zij zoeken nieuwe leden. Voor meer info kun je terecht bij Ria de Graaf en Anjolan Eisenga.
Gezien het enthousiasme waarmee een aantal dames op uitnodiging aansloten moet dit gaan lukken.


Museumclub 27 jaanuari 2023 naar Haarlem en Den Haag.

 Om 7.45 reed de bus met gezwinde vaart door de duisternis richting Zierikzee om nog een aantal dames op te halen.  In restaurant “Tout le Monde” te Pijnacker stond de koffie met gebak al op ons te wachten.

We reden verder naar Haarlem waar we het oudste museum van ons land het Teylers Museum bezochten. Het museum herbergt een schat aan oude instrumenten, fossielen en gesteenten, maar ons doel was de tentoonstelling “Hockney’s Eye”. https://www.teylersmusem.nlnl/bezoek-het-museum/wat-is-er-te-zien-en-te-doen/hockneys-eye 

 Na de vrije lunch zijn we met enig file oponthoud aangekomen in Den Haag waar we de tentoonstelling van de Haagse kunstenaar Suze Robertson in museum Panorama Mesdag bezochten. Ter ere van haar 100 honderdste sterfdag was er een unieke overzichtstentoonstelling van ruim 80 kunstwerken te zien.

Maar er was nog meer te zien, even de wenteltrap op en ineens stond je op het strand van Scheveningen anno 1882, met om je heen het panorama van Hendrik en Sientje Mesdag!

 Moe van alle indrukken zoefden we met de bus door de, op 2 februari 2021 geopende “Victory Boogie Woogie” tunnel, richting het ons vertrouwde Burgh Haamstede.


Op 7 februari was Heleen Allemekinders van Praktijk Rouwkost te gast.
Zij nam ons mee in het proces van rouwverwerking aan de hand van de rouwcirkel.  Rouw de achterkant van de liefde.
Het rouwlandschap is voor velen een onbekend gebied. Iedereen doorloopt zijn eigen route. Door het omgaan met verdriet en pijn komt er verandering in hoe jij omgaat met het verlies. 
Rouwen doe je met alle vezels in je lijf. Het verlies erkennen met de gevoelens die daarbij horen. 
Hoe je met het verlies omgaat is het enige waar je invloed op hebt. Het waarom blijft onbeantwoord. 
Het verlies mag er zijn. Na jaren kan je nog steeds in huilen uitbarsten door een herkenning van een geur of iets anders.
Heleen sloot af met een mooi gedicht.


Op 20 december was er de mogelijkheid om kerststukjes te maken. In de ochtend waren er veel vrouwen vanuit de tuinclub en in de middag een kleiner aantal vanuit de grote club. 

Onder leiding van Anja de Graaf werden er kunstige stukken gemaakt.
Volgend jaar hopelijk weer onder leiding van Willy.


13 December was het 3x scheepsrecht. Eindelijk was er weer een kerstviering na 2 corona jaren. 
Er waren bijna 100 vrouwen gekomen om gezellig samen te zijn. Er werd volop gesproken en ook regelmatig van plaats gewisseld.

Carel Adriaans zorgde voor de muzikale omlijsting. Op zijn gitaar speelde hij kerstliederen en jazz. 

In de ochtend was het voorbereidingsteam al druk bezig om de zaal te versieren en de hapjes klaar te maken. 
Dank Bep, Coby en Klazien voor de aangeboden hulp. 

Er was ook veel belangstelling voor Poppegoet die poppenhuizen in kerstsfeer had meegebracht.


Deze woensdagmorgen was de wandeling vanuit Renesse aan de beurt. 
Renesse Winterland was al volop aanwezig. Overal kerstbomen. Zo ook bij de parkeerplaats.
Jolly maakte het winterlandschap met haar skihouding af. 

Door het lage water was het een prachtig gezicht bovenop de duintop. 
Wij zagen nog twee zeehonden die zich even goed lieten zien met zoveel supporters.
Na afloop lekkere warme koffie en thee bij de Zeeuwse Stromen. Het was weer een gezellige wandeling.


De tuinclub ging op bezoek in het Cedar House Ferns van Vitro plus aan de Breedsteweg in Burgh-Haamstede.
Wij werden warm onthaald door John en Guda met koffie en eigen gebakken cake.

Wist je dat 80% van alle verkochte varens uit Burgh-Haamstede komen? In 2021 werden er 45 miljoen varens aan 63 verschillende landen verkocht. Daar zorgen ca. 80 medewerkers voor. In Zierikzee is een kas met moederplanten die gebruikt worden om mee te kweken. 

John verteld vol passie over het bedrijf waar hij ruim 30 jaar geleden mee gestart is. Over de innovatie waardoor hij de mini varens over de hele wereld kan vervoeren, die daar verder opgekweekt worden. Deze automatisering is uniek en de dames luisterde vol verbazing dat dit allemaal in ons dorp plaats vond.
Het Cedar House ferns is vorig jaar opgebouwd en in de tuin staan inmiddels 73 winterharde varens. De opzet is om er ca 300 te planten. Een prachtige omgeving om klanten te ontvangen en tuinclubs. Wij zijn trots dat wij de eerste groep waren die zijn ontvingen. Iedereen kreeg een mini varen uit de kweekbak mee en enkele dames kochten nog winterharde varens voor in hun tuin.
Wij komen graag terug!


Museumclub 28 november 2022 naar Rotterdam.

 Bij de brandweerkazerne loodste de altijd goedgemutste chauffeur Cor, de dames met een lach en een kwinkslag, de bus in voor de trip naar Rotterdam. Na de koffie met gebak in Zuid Beierland bezochten we eerst het Depot en na de vrije lunchpauze het Fotomuseum.

 In de bus werden de dames erop attent gemaakt om de App van het Depot te downloaden, zodat ze binnen het gebouw de nodige informatie over de verschillende kunstwerken en restauraties via een QR- code konden scannen. Het Depot is een iconisch gebouw, door de Rotterdammers omgedoopt tot “de Pot”.  Op de 6de etage, waar een echt berkenbos is aangelegd, heb je een fascinerend uitzicht over de skyline van Rotterdam.

 In het Nederlands Fotomuseum waren drie exposities te zien.

1.“Typisch Nederlands”: samengesteld door de fotograaf des vaderlands Jan Dirk van der Berg.

  1. “De Eregalerij”: het verhaal van de fotografie in Nederland vanaf 1842. 
  2. Johan van der Keuken - “De kunst waarvan ik het meest houd”: van der Keuken ( 

Dinsdag 8 november was Notaris Sander Lettinga van Netwerknotarissen Klaassen uit Zierikzee aanwezig om ons mee te nemen in de wereld van volmachten, testamenten en erfrecht. Totaal waren er bijna 40 vrouwen aanwezig.
Als eerste was er aandacht voor de volmacht of levenstestament. Door zelf te regelen wie het bewind mag voeren als jij het niet meer kunt, voorkom je dat de rechter gaat bepalen wie dat mag uitvoeren. 
Zo'n volmacht gaat gelijk in. Het is belangrijk om ook bij je bank te informeren of er nog aanvullende zaken nodig zijn.
Het maken van een testament is maatwerk. Wie benoem je als executeur? Wat wil je vastleggen?
In verband met wijzigingen in erfrecht is het belangrijk om eens in de 5 jaar je testament te laten checken bij de notaris.
Bij samengestelde gezinnen is het extra belangrijk om hetgeen je wilt goed vast te leggen.


Na onderweg koffie te hebben gedronken met gebak bij restaurant de Engel in Houten reden wij verder richting Laren naar het Singer museum om meerdere tentoonstellingen te zien. 
Het impressionisme versus Modernisme waar wij de impresionissten van de "Haagse School" zagen met daarnaast de modernisten zoals Jan Toorop, Kees van Dongen en Jan Sluijter.

De Tentoonstelling “De Nieuwe Vrouw” vertelt het verhaal van de veranderende maatschappelijke posities van de vrouwen, gereflecteerd in de Nederlandse kunst van de 20ste eeuw. 

Na de vrije lunchpauze in Laren reden wij naar Rijswijk en bezochten we Museum Rijswijk waar de PAPIER BIENNALE 2022 te zien was. Dit is een internationale tentoonstelling van hedendaagse beeldende kunst waarin het materiaal papier de hoofdrol speelt. Het thema van deze editie is TRANSITION. We leven in een tijd die om verandering vraagt, tegelijkertijd neemt de weerstand in de maatschappij toe. Twintig hedendaagse kunstenaars hebben elk vanuit hun eigen invalshoek met hun werk op dit thema gereflecteerd. Wij genoten van de fantastische voorwerpen en installaties. Het was weer een prachtige dag.


Een mooie samenwerking tussen 't Wienkeltje en de Vrouwen van Schouwen.
Ca 160 vrouwen waren naar de Schutse gekomen om te kijken naar de najaar / winter collectie.
Een mooie gelegenheid om onze folder uit te delen en zo vrouwen, die nog geen lid zijn, te enthousiasmeren om lid te worden van onze vereniging.

Er werd een gevarieerd aanbod getoond van broeken 
Diverse warme herfstkleuren maar ook fel roze en blauw. Voor iedere smaak was er wel iets te kiezen. Comfortabel te dragen door gebruik van stretch- en travel stof. 
Regelmatig moesten de modellen even naar het publiek toe om de stof te laten voelen. 
Gerdien gaf enthousiast een toelichting op alles wat de dames showde. Maar liefst 7 keer kwamen de modellen in een ander tenue op de catwalk. 
Wij kijken uit naar kleurrijk geklede dames tijdens de volgende bijeenkomsten.


Tijd voor een tuinbezoek. Dit keer de Houtenhansche hof in Koudekerke. Een privé tuin van maar liefst 4500 m2. Voor de rondleiding dronken wij koffie bij de buren 'Ride by the sea'. Wat een leuke omgeving was dat. Conny vertelde ons enthousiast over hoe de tuin ontstaan was. Wat een prachtig opgebouwde tuin. Zij exposeren ook met beelden die prachtig opgingen in het landschap. Iedereen had het reuze naar haar zin. 
Een enkele grote maar ook vele kleine beeldjes werden door Ben ingepakt en mee naar huis genomen.
Daar sieren ze nu de woonkamer of de tuin van enkele van de Vrouwen van Schouwen
  


Op 6 september startte wij het seizoen met een sherry proeverij. Terug naar de tijd van de sherry kuur.
Bij binnenkomst niet de traditionele start met koffie, maar bordjes met hartige en zoete lekkernijen en natuurlijk een glas om te proeven.
Nadat Bea ons had meegenomen over de geschiedenis van de sherry mochten wij gaan proeven.
Totaal werden er 4 sherry's van droog naar zoet geproefd.
Bij iedere sherry werd een bijpassend hapje aangeraden.
Daarmee werd duidelijk hoe drank en eten elkaar kunnen versterken. 
Ook aan de dames die geen alcohol dronken was gedacht. Zij kregen 4 verschillende alcoholvrije drankjes.


Op vrijdag 24 juni zijn we met 49 dames op stap geweest naar Den Haag en Wassenaar. Na 2 heerlijke kopjes koffie met gebak in restaurant Gember bezochten we het Kunstmuseum met zijn prachtige vaste collectie en zijn interessante tijdelijke tentoonstellingen. Hier waren op dit moment de strandbeesten van Theo Jansen te bewonderen. Verder liet de tentoonstelling ‘Rondom Mondriaan’ ons zien hoe Mondriaan zich bewoog temidden van zijn tijdgenoten en hoe hij vele kunstenaars na hem heeft bewogen. Een ander hoogtepunt was de tentoonstelling over Alphonse Mucha, de grondlegger van de Jugendstil met zijn sierlijke, dromerige en kleurrijke prenten. Na ons bezoek aan het Kunstmuseum reden we naar museum Voorlinden in Wassenaar. De beelden van Anthony Gormley waren zowel in het museum als daarbuiten te zien. Hij neemt in zijn werk altijd zijn eigen lichaam als uitgangspunt en laat ons bewust worden van de ruimte die ons eigen lichaam inneemt. Zijn boodschap is: wees je bewust van de ruimte, heb respect voor de aarde en voor elkaar. Zoek vaste grond – Ground – voor je leven. Het was weer een geslaagde dag.


In de zomer wandelen “de Stokkies” niet in de Zeepeduinen. Het terrein is dan te zwaar en soms te warm. Als alternatief gingen we op 1 juni naar Bruinisse. De horeca opende pas om 12 uur, maar daar hadden we rekening mee gehouden. De meegebrachte koffie (onder het oog van de mannen op de klapbank) smaakte prima.


Op 31 mei was het tijd voor de jaarlijkse fietstocht. Dit keer gecombineerd met een rondleiding op de biologische boerderij van de fam de Hoop aan de Meeldijk. Vanaf de brandweerkazerne gingen we op de fietsen op weg naar het nieuwe fietspad langs de Zeeperduinen. Wat een prachtige natuur is daar te zien. Na de koffie was het tijd voor de rondleiding door Peter de Hoop. 
Wat boeiend om te horen wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een biologisch melkveebedrijf. 
Daarna weer op de fiets naar Renesse voor de lunch bij Eetcafe Simpel. Wat werden wij daar hartelijk ontvangen! En als bonus ontvingen wij nog een bijdrage zodat niemand voor het eten hoefde bij te betalen.


Dinsdagmiddag 10 mei heeft Rob Vroom een boeiende en leerzame presentatie gegeven over wilde bijen, honingbijen en biodiversiteit. 
Rob is bestuurslid van Imkersvereniging Schouwen-Duiveland maar ook bijenteeltleraar. 
Dat was duidelijk te merken in de mooie voorbeelden die hij gaf en de prettige stijl van presenteren. 
In de pauze kreeg hij ook diverse vragen van de aanwezige vrouwen, waar hij na de pauze op in ging. 
De vrouwen die aanwezig waren werden aangestoken om in hun tuin te kijken of zij iets kunnen doen voor een beter leven voor de bijen.
Rob nogmaals hartelijk dank voor je boeiende verhaal.


Van 6 tot 8 mei gingen 36 leden van de Museumclub op reis naar Wesel aan de Nederrijn.

Wat hebben we genoten van de prachtige musea en van de gezelligheid met elkaar. Het weer was zonnig en warm, dus zaten velen tot ’s avonds laat gezellig op het terras van het hotel. En niet te vergeten de terrasjes bij de diverse musea. Want ook dat is genieten.

Op vrijdagmorgen vertrokken we vroeg in de ochtend vanuit Burgh-Haamstede richting Duitsland. Onderweg koffie gedronken met een heerlijk stuk gebak. In Nijmegen bezochten we museum Het Valkhof. Een mooi museum met een indrukwekkende collectie archeologie, oude kunst en moderne kunst. Daarna reden we naar Kleve waar we een bezoek brachten aan Museum Kurhaus. Een verrassend museum met oude en hedendaagse kunst, gelegen in een prachtige omgeving met parken en fonteinen.

Na de overnachting in het Welcome hotel in Wesel, gelegen aan de Nederrijn, hebben we de volgende dag een bezoek gebracht aan Museum Folkwang in Essen, dat ter gelegenheid van haar 100 jarig bestaan een prachtige tentoonstelling had over het Impressionisme, met o.a. 40 topstukken uit Japan. In de middag  bezochten in Duisburg museum Küppersmühle, dat gevestigd is in een prachtig verbouwde oude graansilo. De kunst kreeg hier alle ruimte in zalen van wel 6 meter hoog.

De volgende dag vertrokken we naar het B.C. Koekkoekhaus in Kleve, een museum in het voormalige woonpaleis van de Nederlandse romantische landschapschilder Barend Cornelis Koekkoek uit Middelburg. Daarna bezochten weBeeldengalerij Het Depot met een indrukwekkende collectie beelden bestaande uit torsen en fragmenten van het menselijk lichaam. Na een heerlijk diner in restaurant Fletcher in Zevenbergen kwamen we, vol van de indrukken die we de laatste dagen hadden opgedaan, weer in Burgh-Haamstede aan.


Eindelijk is het gelukt om het 15 jarig bestaan te vieren in aanwezigheid van bijna 90 vrouwen. Bij de koffie en thee was er een gebakje met ons logo. Dat liet iedereen zich goed smaken. Als eerste werd Bep Jansen in het zonnetje gezet. Zij kon bij de ALV niet aanwezig zijn en werd nu gefeliciteerd met haar 40 jarige jubileum. Een mooie oorkonde en bloemen voor haar.
Vervolgens nam Ada ons mee in het ontstaan van de Vrouwen van Schouwen en de slapeloze nachten die dat gekost heeft. Maar nu na 17 jaar staat er nog steeds een bloeiende vereniging.
De dames van de Gouweouden www.gouweouden.nl namen ons muzikaal mee terug in de tijd. Bij het woord Bingo kregen sommige dames de neiging om naar huis te gaan, maar nee dit was een hele andere soort Bingo. Enkelen waagden zich zelfs aan een dansje. Maar er werd vooral volop meegezongen bij de oude nummers. 
Nadat een van de dames de kaart helemaal vol had was het tijd voor de pauze. De glazen werden gevuld en er was volop gelegenheid om even bij te praten. 
Ondertussen had Tonie van www.toniescatering.nl een prachtig buffet opgebouwd. 
Het was niet alleen mooi, maar smaakte ook heel goed.
Wij kijken met elkaar terug op een hele gezellig middag.


Op woensdag 6 april wandelden “Stokkies “ in Zierikzee. Het was koud en regenachtig. Toch waren er nog 15 enthousiaste deelneemsters. We liepen een alternatieve route. Niet langs de highlights van het stadje, maar langs voor de meesten onbekende historische plaatsen. Bij de Punt dronken we gezellig een kopje koffie en proefden we van het ter plaatse gemaakte gebak.


Op 15 maart tijdens de Algemene Leden Vergadering werden de jubilarissen in het zonnetje gezet.
Ank van Kesteren en  Bep Jansen (op vakantie) zijn 40 jaar lid. Tineke van Beveren, Ine Giljam, Elly Wandel en Wouta Smallegange zijn 25 jaar lid. Eerst van de Nederlandse vereniging van Huisvrouwen welke in 2005 is overgegaan in de Vrouwen van Schouwen. Zijn ontvingen bloemen en een oorkonde.

Mieke van Winden en Cocky Vroom (niet aanwezig) werden bedankt voor hun inzet als bestuurslid. Beiden hebben ervoor gekozen om af te treden. 

 

Ria Jobse heeft jarenlang de nieuwsbrief verzorgd. Zij draagt nu het stokje over aan een opvolger. 

Vacatures:
Wij zoeken nog een bestuurslid, een penningmeester en iemand om 1x per kwartaal de nieuwsbrief te maken. 
Meld je aan bij de voorzitter.


Wat was het heerlijk om de lach op zoveel gezichten te zien.
Op 22 februari was het voor het eerst weer mogelijk om samen te komen.

Zonder een echt programma waren er ruim dames naar de Schutse gekomen om met elkaar bij te praten.
De koffie en thee met wat lekkers liet iedereen zich goed smaken. 
In de 2e helft van de middag werden de hersenen nog getraind door met elkaar vragen op diverse gebieden op te lossen.
De winnende tafel kreeg heerlijke chocolade eitjes mee naar huis.


Van 8 tot 10 oktober is de Museumclub met 27 leden op reis geweest naar De Achterhoek. Wij hebben daar 5 musea bezocht, het weer was prachtig en we genoten van de gezelligheid en het plezier samen, na de lange corona-pauze!

Op vrijdagmorgen vertrokken we vroeg in de ochtend. Onderweg koffiegedronken met een heerlijk stuk gebak. In Zutphen bezochten we Musea Zutphen, 2 musea (kunst en historie) onder 1 dak. Gezellig geluncht in het mooie vestingstadje. Daarna bracht onze chauffeur Cor ons naar kasteel Ruurlo, waar de bijzondere schilderijen van Carel Willink te bewonderen waren, evenals de extravagante jurken van zijn derde vrouw Mathilde, gemaakt door mode-ontwerpster Fong Leng.

Na de overnachting op Landgoed Hotel Ehzerwold in Almen hebben we de volgende dag een bezoek gebracht aan Rijksmuseum Twenthe waar we de tentoonstelling ‘Artemisia’ bezochten. In de middag waren we te gast in museum MORE in Gorssel.

De volgende dag vertrokken we na het heerlijke ontbijt naar het Kröller-Müller museum op de Hoge Veluwe. Zowel het museum als de beeldentuin waren de moeite waard. Ter afsluiting nog een rit door het park gemaakt om op comfortabele wijze te genieten van al het natuurschoon. Na een heerlijk diner in hotel-restaurant Fletcher in Ouddorp kwamen we, vol van de indrukken die we de laatste dagen hadden opgedaan, weer in Burgh-Haamstede aan.


Extra Algemene ledenvergadering i.v.m. nieuwe voorzitter.
Eindelijk was er een opvolger voor Corrie de Hoop en kon waarnemend voorzitter Mieke van Winden haar taken overdragen. Na stemming werd Reiny Logtenberg aangenomen als nieuwe voorzitter. Zij nam direct het stokje over. Onder haar leiding gaan er de komende periode nieuwe activiteiten ingepland worden. Ook het uitgestelde jubileumfeest gaat er komen. Er is veel werk te doen. 
Naar een secretaris wordt nog gezocht.


14 september werd de Zorgkwekerij de Nollestee in Melissant bezocht.
Mensen met een beperking werken hier onder begeleiding van vrijwilligers. Zij waren druk bezig om planten in potten te zetten en gereed te maken voor de verkoop. 
In een ander gedeelte wordt een dagbesteding aangeboden aan mensen met dementie of andere hersenziekte. 
Er waren mooie borders voor inspiratie en er stonden heel veel planten klaar voor de verkoop. Wij keken onze ogen uit. Zoveel soorten en kleuren. De kassa rinkelde want velen wilde toch weer een nieuwe plant in de tuin.


Op deze prachtige woensdagmorgen 8 september hebben “de Stokkies” een heerlijke strandwandeling in Renesse gemaakt. Na afloop was er (zoals altijd) een kopje koffie in de tuin van Ank van Kesteren.


7 september stond er een fietstocht op het programma. Wat een prachtig weer hadden wij. Met een appel en een flesje water gingen wij om 10 uur, vol energie van start met ca 20 dames voor de eerste 8 km. Bij 't Klokje aan de Rampweg in Renesse, zaten wij heerlijk onder de parasol te genieten van thee en koffie en een enorme wafel met verse aardbeien en slagroom. Iedereen was blij om elkaar na zo'n lange tijd weer te spreken. De mondjes stonden niet stil. 
Via Ellemeet reden wij de volgende 8 km door het polderlandschap naar de Schelphoek in Serooskerke voor een lunch. We waren nog wat vroeg dus nog even naar het water gelopen. Er waren nog een aantal dames die gezellig voor de lunch aanschoven. Iedereen had het prima naar het zin en had duidelijk genoten van de dag en het ontmoeten van elkaar op deze ontspannen manier. Voldaan fietsten wij de laatste kilometers naar het thuisfront.


Op 10 augustus is de tuinclub met zo'n 11 leden op bezoek geweest bij De Pionier-Ster in Grijpskerke.
Na gezellig samen koffie gedronken te hebben was het tijd om de tuin te gaan bekijken.
Twee jaar geleden is de tuinclub daar ook op bezoek geweest in het voorjaar. De tuin was toen nog in aanleg en vol met bloembollen.
Nu was iedereen onder de indruk van de weelderigheid en grote diversiteit van planten en struiken. Wat een kleuren en bijzondere combinaties heeft Willeke Verschuur in deze tuin gecreëerd. Wij keken onze ogen uit.
Op 17 september staat het volgende bezoek gepland, dan wordt de Nollestee in Melissant bezocht.